Tytuł zawodowy: wędliniarz
Symbol zawodu: 751107
Kwalifikacja w zawodzie:
TG.05. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
Charakterystyka zawodu:
Wędliniarz dokonuje rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawa mięsa, zajmuje się magazynowaniem i przygotowaniem mięsa do dystrybucji, obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie mięsa. Wykonuje również prace związane z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych oraz ich magazynowanie i przygotowaniem do dystrybucji.
Wymagania:
dbałość o czystość w trakcie wykonywania pracy, spostrzegawczość, dobra sprawność fizyczna oraz sensomotoryczna do oceny surowców i gotowych produktów, czyli ostrość wzroku, rozróżnianie barw, czucie smakowe i dotykowe, dobre powonienie.
Miejsce pracy:
ubojnie, zakłady mięsne, zakłady gastronomiczne i sklepy. własna działalność gospodarcza.